Podporujeme malých lokálnych slovenských podnikateľov.

Prihlásiť sa

Blog

Najnovšie články
Slovensko v číslach: Ktoré potraviny si vypestujeme a ktoré dovážame najviac?

Slovensko v číslach: Ktoré potraviny si vypestujeme a ktoré dovážame najviac?

Často krát sa stáva, že pri nákupe v obchode len nechápavo krútime hlavou. Do košíka vkladáme mäso, zeleninu či mliečne výrobky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nášho stravovania. No len málokedy nájdeme niečo „pravé slovenské“.

Aké potraviny dovážame zo zahraničia a naopak, medzi akými výrobkami nájdete najvyššie slovenské zastúpenie? Poďme sa pozrieť na situáciu na Slovensku, ktorá bola zmapovaná v rokoch 2017 a 2018.

Priemerná spotreba potravín na Slovensku

Štatistiky z roku 2017, ktoré sa upriamujú na priemernú ročnú spotrebu potravín (v kg) na človeka, ukazujú, že potraviny, ktoré konzumujeme v najvyššom počte sú:

  • zelenina a zeleninové výrobky
  • mlieko
  • bravčové mäso
  • cukor

Na posledných priečkach skončilo maslo, hovädzie mäso a syry.

Ktoré potraviny dovážame na Slovensko?

Medzi potraviny, ktoré dovážame na územie našej republiky, patria paradoxne také, ktoré si dokážeme samy vypestovať. Ako sme spomínali vyššie, zelenina je najviac konzumovanou zložku potravy a je dovážaná v tisíckach ton. V roku 2017 predstavoval dovoz zeliny viac ako 270 000 ton. Vo veľkom dovážame aj bravčové, hovädzie a hydinové mäso. V obchodoch nájdeme aj vyšší počet pekárenských výrobkov, zákuskov a minerálnych vôd, ktoré pochádzajú zo zahraničia.

Najviac potravín dovážame z Českej republiky, a to približne 30%. Na druhom mieste je Poľsko (približne 14%). Z Nemecka k nám príde takmer 12% potravín. Maďarsko a Rakúsko majú takisto významné zastúpenia, a to približne 7% a 5%.

Slovenské potraviny v našich obchodoch

Na pultoch našich obchodov a trhov nájdeš priemerne 40% potravín pochádzajúcich zo Slovenska. V praxi to znamená, že približne 4 potraviny z 10 sú slovenské. Najväčšie zastúpenie slovenských potravín má mlieko (takmer 70%). Za ním nasledujú vajcia (67%), med (53%), víno (50%) a chlieb a pečivo (50%).

Ako zistím, či sú výrobky naozaj Slovenské?

Ako spoznať slovenské výrobky v obchodoch? Väčšina potravín, ktoré pochádzajú z našej krajiny, je označená značkou, ktorá môže obsahovať slovenskú vlajku alebo skratku SK. Nápis „Vyrobené na Slovensku“ oznamuje zákazníkom, že všetky procesy výroby sa uskutočnili v našej republike. Značka „Slovenská potravina“ zaručuje 75% slovenských surovín v potravine.

Dominika

Copywriterka telom a dušou, ktorá sa zaujíma aj o dianie vo svete marketingu. Miluje čerstvú kávu, mačky, dobrú hudbu a poriadok na svojom pracovnom stole.

Podobné články

Share This